top of page
Keresés

MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked!
A felhasználók többsége - tapasztalataink alapján - már idő előtt kénytelen megválni szeretett MacBook-jától, mert az teljesen megadta magát.

És sajnos sokan vannak, akik mindezért a gyártót teszik kizárólagos okozóvá, holott ez szinte kivétel nélkül nem az Apple fejlesztőin múlik. De ne gondold, hogy ez a te felelősséged, ugyanis a probléma gyökere az információhiány, ami miatt a felhasználóknak fogalmuk sincs, mire kellene komoly figyelmet fordítani.


Mert míg egy alkatrész sérülése, törése könnyen észrevehető és azonnal szeretnéd is orvosolni, úgy a MacBook karbantartására szinte semmi nem fog figyelmeztetni.


Az alábbiakban felsorolt karbantartási műveletek elvégzése ráadásul nem kerül hetekbe, hónapokba és anyagi értékük is elhanyagolható egy új MacBook vásárlásával összevetve.Újrapasztázás


A hőpaszta a gyártás során kerül fel a MacBook processzorára és videókártyájára, nevéből adódóan pedig egyfajta hővezető szerepet tölt be ezeken. Egy ezüstszínű, folyékony halmazállapotú anyagról van szó, amit 1-1,5 évente érdemes frissíteni - ezt hívjuk röviden újrapasztázásnak. Ugyanis használattól függően ez az anyag 2-3 éven belül teljes mértékben megdermed, kiszárad, ekkor viszont már nagyban csökken a teljesítőképessége (vagyis elveszti hővezető képességét). Ekkor tapasztalhatsz már kisebb-nagyobb mértékű hibákat a MacBook-on, de nagy eséllyel még komolyabb anyagi vonzattal járó károkat is elszenvedhet a gép.


Karbantartás hiányában például a ventilátor is kevésbé hatékonyan tudja ellátni a feladatát. Ez élvezeti szempontból is előnytelen, hiszen ekkor a MacBook sokkal jobban melegszik, a ventilátor többet dolgozik, azaz sokkal hangosabban fog működni.

De ez még elhanyagolható probléma ahhoz képest, hogy a GPU is könnyedén leéghet.

Sőt, ez annyira nem szokatlan jelenség, hogy Retina MacBook korábbi verzióinál ezt típushibának titulálta az Apple is.Tisztítás


Az általános karbantartási folyamat másik nélkülözhetetlen eleme a készülék tisztítása. Hasonlóan az újrapasztázáshoz, ennek elvégzését is évente ajánljuk, ezzel szintén jelentősen nőhet a MacBook életideje.

A tisztítás során a legapróbb, miniatűr porszemek is eltűnnek - ezek leginkább a szellőzőnyíláson jutnak be.

A legnagyobb probléma ez esetben is a ventilátor körül forog , mivel a lerakódott porszemek gátolják annak hatékonyságát.

Vagyis ahogy pasztázás hiányában, úgy ebben az esetben is hangosabban fog zúgni az alkatrész és kevésbé lesz képes hűteni a gépet.Akkumulátor csere


Az Apple 1000 ciklust ígér az akkumulátoroknak. A ciklus egy teljes feltöltést jelent. Ez a becslés szerintünk rendben van, mi is hasonlót tapasztalunk, sőt, gyakran találkozunk olyan 1000 ciklus feletti akkumulátorokkal, amik még mindig több órán keresztül bírják az ébrenlétet. Azonban, ha rohamosan fogy a kapacitása, és az eredeti állapotának üzemidejét csak töredék mennyiségben képes reprodukálni, mindenképpen ajánljuk a cseréjét.


Ha úgy gondolod, hogy szükség van a karbantartásra vagy csak meg szeretnél győződni, hogy minden rendben van a gépeddel akkor gyere be hozzánk és egy teljeskörű bevizsgálásra, és felmérjük a készüléked állapotát, illetve ha szükséges valamit javítani akkor azt el is tudjuk akár rögtön kezdeni.7 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page